Ayurvedische therapieën en lichaamsbehandelingen

Ayurvedische therapieën

Verwarmde olie voor Ayurvedisch Massage

Consult / Polsdiagnose

In een eerste gesprek van ongeveer een uur leg ik in het kort uit wat Ayurveda is en stel ik een diagnose van jouw geboorte- en huidige constitutie. Hierbij maak ik ook gebruik van de polsdiagnose waarin de 3 krachten vata, pitta en kapha voelbaar zijn. Daarnaast krijgt je van mij adviezen over leefregels en voeding maar ook welke behandelingen voor jou geschikt zijn. Na het eerste consult zijn vervolgconsulten inzetbaar.

Katti basti

Begieting van warme tot hete olie m.b.v. een deegring die rondom de aangedane plekken wordt geplaatst. Vooral geschikt bij gewrichts- en rugklachten.

Hrid Basti

De hartstreek is één van de vitale marma’s (energiepunten) in ons lichaam. Zij reguleert de vitale levensenergie. In deze behandeling wordt gebruik gemaakt van warme sesamolie om het borst-hartstreek gebied te verlichten. De behandeling wordt ingezet bij diverse problemen van het hart, zoals angina pectoris

Netra tarpana

Een zeer effectieve en zachte vorm van therapie voor iedereen die gevoelige ogen heeft. Werkt preventief bij diverse oogkwalen zoals b.v. staar. Ook aan te bevelen als je veel met de computer werkt of regelmatig last hebt van hoofdpijn. Rondom je ogen wordt een ring van deeg geplaatst waarin langzaam aangename ghee wordt gegoten. Werkt zowel voedend als reinigend waardoor je ogen langer hun helderheid en uitstraling behouden.

Karna purana

Oliebad voor de oren. Geschikt bij oor-, neus en oogproblemen (b.v. oorsuizen of verstopping van de holten) maar ook bij andere hoofdproblemen of stress.
Optie voor oren: droge warmtebehandeling (met behulp van de zgn. oorkaars).

Vasti

De Ayurvedische darmspoeling wordt veelvuldig toegepast bij de reinigingskuren (Pancha Karma). Vasti is de complete behandeling voor vata-stoornissen, daar de dikke darm de hoofdzetels is van vata. Deze wordt verantwoordelijk gehouden voor 80% van alle ziekten: o.a. ischias, reuma, jicht, spastische darm en zwellingen. In mijn praktijk vindt de Ayurvedische reinigingskuur in groepsverband plaats in de overgang van winter naar voorjaar en van zomer naar herfst, maar kan desgewenst bij klachten op elk moment worden ondergaan. Als seizoensreiniging is vasti een onderdeel van preventief vasten/kuren. De behandeling kan ook los van de kuur uitgevoerd worden, maar een reeks van behandelingen wordt aanbevolen.
Er zijn verschillende soorten klysma-behandelingen die we toepassen: op basis van water/kruidenaftreksels, met olie (anuvasan vasti) en sterkere mengsels met sesamolie, ghee, honing, zout en kruiden (kashaya vasti).

Nasya

Dit is een behandelingsmethode die toepasbaar is bij een breed scala van aandoeningen aan het hoofd, bijvoorbeeld bij KNO- problemen, verlies van reuk en smaak, oogproblemen, zenuwaandoeningen en hoge bloeddruk. Er zijn 2 verschillende vormen van nasya: de voedende en de reinigende. Als voorbereiding op deze neusbehandeling worden hals en gezicht behandeld met warme kompressen en gemasseerd. Hierna wordt de neus gedruppeld met de daarvoor bestemde olie en diep opgesnoven. Bij bepaalde klachten wordt ook wel gebruik gemaakt van kruidenpoeders. De nasya is onderdeel van de Pancha Karma (reinigingskuur) en wordt gegeven als reiniging van de sinusholten (voorjaar) om overtollig kapha te elimineren. De beste resultaten worden behaald met een reeks van behandelingen.

Virechana

Virechana wil zeggen `purgeren`, het reinigen van de dunne darm en het in balans brengen van pitta. De dunne darm is hoofdzetel van pitta. Deze reiniging gebeurt d.m.v. het innemen van olie of verschillende kruiden. Dit geeft een laxerend effect. Het is aan te bevelen om deze behandeling onder deskundige begeleiding gedurende het zomerseizoen twee á drie keer te doen. Pitta wordt verantwoordelijk gehouden voor zo´n 60% van de ziektes. Pitta-verstoringen zijn o.a. ontstekingen, oogproblemen, leveraandoeningen, brandend maagzuur. Als seizoensreiniging valt virechana onder preventief vasten/kuren.

Vamana

Deze behandeling van het therapeutisch braken wordt in mijn praktijk niet gegeven omdat deze niet geheel ongevaarlijk is. In India wordt deze behandeling gegeven om kapha in balans te brengen. De hoofdzetel van kapha is de maag en de longen. De bedoeling van deze behandeling is om het overtollige slijm uit de maag te verwijderen. Teveel aan slijm kan zich verplaatsen naar andere lichaamsholten zoals o.a. longen, sinusholten, gewrichten. Kapha wordt verantwoordelijk gehouden voor 40% van alle ziektes. Er zijn veiliger alternatieven om dit probleem op te lossen, o.a. door aanpassing van voeding en het gebruik van specifieke kruiden, zoals Piper longum (de Indiase lange peper).

Overige therapieën

Thalasso

Hieronder vallen de behandelingen op basis van elementen uit de zee. Mineralen uit de specifieke soorten algen komen overeen met de mineralen die het menselijk lichaam nodig heeft. Via een pakking of zoutbad kan het lichaam de tekortkomingen langzaamaan opnemen. Het heeft geeft positieve resultaten bij vele vormen van reuma en psoriasis, afvallen en spierklachten, stress. Thalassobehandelingen zijn aan te bevelen ter ondersteuning bij (reinigings)kuren.

  • algenpakking (incl. zoutscrub vooraf)
  • algencrème pakking
  • magnesiumpakking
  • voetenbad

Moxa

Warmtebehandeling met moxa (bijvoetkruid). Bijvoetkruid heeft vele positieve eigenschappen vanwege haar hoge gehalte van chlorofyl. De temperatuur bij verbranding van (losse of stick)moxa loopt op tot ongeveer 200 graden, en is vergelijkbaar met infrarode straling. Er zijn diverse methodes om moxa toe te passen: op gember, zeezout of knoflook of met een speciale stick die ongeveer 5 tot 10 cm van de huid gehouden wordt. Plekken op lichaam: naar keuze op voeten, buik of onderrug.

Lichaamsbehandelingen

Behandelkamer Het Ayurveda Instituut Gronningen

Ubtan

Peeling. In de Ayurveda staat het begrip ubtan voor verschillende behandelingen. Oorspronkelijk wordt hiermee bedoeld dat er na de oliemassage een meel- of kruidenpoeder wordt aangebracht om de overtollige olie en de via de huid uitgescheiden afvalstoffen te verwijderen. Tevens is ze ook een lichte vorm van bodyscrub.

Lepa

Pakking. In therapeutische zin wordt hiermee bedoeld een medicinale pleister om zwellingen, kneuzingen of ontstekingen te behandelen. De samenstelling van de pasta, zalf of olie is afhankelijk van de kwaal en constitutietype. Consult vooraf is dan noodzakelijk. Ook wordt zij wel ingezet ter behandeling van klachten waarbij massage af te raden is. Eerst wordt het lichaam gescrubd om de huid te reinigen van o.a. dode huidcellen en om de huid te activeren om zich voor te bereiden op de pakking. Zo verkrijgt de pakking haar optimale werking.

Heb je belangstelling? Neem dan contact met mij op; ik informeer je graag over de mogelijkheden.