Ayuryoga, Yogatherapie & Meditatie

Yoga

Het woord betekent letterlijk: ‘Verbinding tussen lichaam en geest’. Yoga is verweven met en verwant aan de Ayurveda, samen maken ze dus gebruik van dezelfde wijsheden. India kent een rijke traditie aan yogavormen. Raja yoga is de eerste vorm die wel bekend staat als de koninklijke weg op het pad naar verlichting (meditatie). Alleen door middel van bewustwording van lichaam en geest en daarmee een verbinding aan te gaan kan er groei in bewustzijn ontstaan.

Franca Ficchi
Fotografie Suhaila Sahmarani

Ayuryoga

Ayuryoga is yoga gecombineerd met de Ayurvedische grondbeginselen. De yoga is rustig en meditatief van aard; de houding wordt gebruikt om bewust te worden van dat wat er is, bewust te worden van de elementen in ons en om ons heen die o.a. voor zwaartekracht, energie, ademhaling en ruimte zorgen. Ayuryoga laat je weer voelen en teruggaan naar dat wat aandacht nodig heeft.

Yogatherapie

Wanneer er klachten bestaan kunnen yoga en meditatie ter ondersteuning werken bij behandelingen en consulten. In een sessie van een half uur bekijken we welke houdingen en technieken inzetbaar zijn en nemen we deze samen door. Dit kunnen ook meditatie en ademhalingsoefeningen zijn. Om jezelf beter in balans te houden kunnen deze oefeningen dagelijks thuis worden uitgevoerd. Deze yogatherapie is alleen te boeken in een reeks van 5 sessies.
In overleg kan gekozen worden voor een losse langere sessie van ongeveer 1,5 uur.

Meditatie

Een krachtige methode om stress te verminderen, en geheugen en concentratie te verbeteren. Het creëert daarnaast balans in emoties, het endocriene systeem en werkt versterkend op het immuunsysteem. Meditatie werkt ook effectief bij slaapproblemen.
Meditatie wordt gegeven binnen de yogatherapie sessies. Er zijn wekelijkse lessen in groepsverband die voor iedereen toegankelijk zijn.